Στον βυθό του ναυαγισμένου «Μέντορα (video)

Ένα «εξαφανισμένο» ντοκιμαντέρ του 1985 για την θαλάσσια μεταφορά στο Λονδίνο των κλαπέντων από τον Λόρδο Έλγιν Μαρμάρων του Παρθενώνα. Μετά την τηλεοπτική πρεμιέρα του στο βρετανικό Channel 4 και το μέγεθος της απήχησης που προκάλεσε στους υποστηρικτές της επιστροφής των Μαρμάρων, η κόπια καταστράφηκε «περιέργως».

 

 

 

Στον βυθό του ναυαγισμένου «Μέντορα» που μετέφερε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

 


Ένα μοναδικής αξίας απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ του 1985 κυκλοφορεί στον ιστότοπο Youtube, στο οποίο γίνεται εκτενές αφιέρωμα στον τρόπο που ο Λόρδος Έλγιν μετέφερε από την Ελλάδα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.


Η μεταφορά των ανεκτίμητης αξίας αρχαιοτήτων στην Αγγλία αντιμετώπισε δυσκολίες, αφού γινόταν από λιμάνι σε λιμάνι. Το πλοίο «Μέντωρ» βούλιαξε και τα γλυπτά, ύστερα από παρατεταμένη παραμονή στον βυθό ανελκύστηκαν από Έλληνες δύτες στα Κύθηρα και έφτασαν τελικά στην Βρετανία το 1804.

 

 

 

 

 


Όπως αναφέρεται στο oudeterapleustotita.blogspot.com, μετά την τηλεοπτική πρεμιέρα της ταινίας στο βρετανικό Channel 4 και το μέγεθος απήχησης που προκάλεσε στους υποστηρικτές της επιστροφής των Μαρμάρων, η κόπια καταστράφηκε «περιέργως».


Ο σκηνοθέτης της ταινίας Κρίστοφερ Μάιλς, είναι ανάμεσα στους ανθρώπους που στηρίζουν τον αγώνα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.


Κατά τη διάρκεια της ταινίας η φράση – από την οποία η ταινία πήρε τον τίτλο της – «το πλοίο μετέφερε πέτρες άνευ αξίας», εννοώντας τα Μάρμαρα του Παρθενώνα… Η φράση ανήκει φυσικά στον Λόρδο Έλγιν.


Το βίντεο ανέβασε στο Youtube o χρήστης Αλέξης Παπαδόπουλος, ο οποίος και ήταν ένας εκ των εικονοληπτών του φιλμ στο οποίο διακρίνεται και ο νεαρός τότε Χιου Γκραντ.

 

 

 

 

 

 

 


ΠΗΓΕΣ:

Από το ιστολόγιο «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ»

Από το ιστολόγιο «Ουδετέρα πλευστότητα»Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση