Τα πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου (Video)

ΕΙΝΑΙ πραγματικά έργα τέχνης, και έχουν ανάγκη τη διαρκή φροντίδα μας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ινστιτούτο Βαλκανικής Αρχιτεκτονικής, 2012.

«Αν υπάρχουν σήμερα τα γεφύρια αυτά, οφείλεται στην Εφορεία αυτή και στον Σπύρο Πανταζή.»

Αυτή είναι, λίγο πολύ, η διαπίστωση, απ’ τις πάμπολλες επιτόπιες αυτοψίες, σε όλα τα πέτρινα γεφύρια, της γλύπτριας — χαράκτριας κυρίας Νίτσας Σινίκη — Παπακώστα, η οποία κατάφερε να δει από κοντά τόσο την κατάστασή τους, όσο και το συνολικό έργο συντήρησης και επισκευής, που εκτελέσθηκε σ’ αυτά.

Τα πέτρινα γεφύρια, ΧΤΙΣΤΗΚΑΝ, σε έξυπνα επιλεγμένες θέσεις, για να ικανοποιήσουν ανάγκες επικοινωνίας, μεταξύ των ανθρώπων οικισμών, πόλεων και κρατών, για να διευκολύνουν τη μεταφορά των κοπαδιών, την προσπέλαση των χωραφιών, του νερόμυλου, της νεροτριβής, του μοναστηριού ή του ξωκκλησιού.

Με άλλα λόγια ΕΠΙΝΟΗΘΗΚΑΝ, για να μπορέσει ο άνθρωπος να υπερβεί τα στοιχειά της φύσης. ΕΜΕΙΝΑΝ, όμως, χωρίς τη φροντίδα του ανθρώπου επί δεκάδες ή και εκατοντάδες χρόνια. Ορισμένα δεν άντεξαν και κατέρρευσαν. Άλλα βομβαρδίστηκαν, μερικά ναρκοθετήθηκαν κι ανατινάχθηκαν.

ΕΠΑΘΑΝ ζημιές απ’ τα ορμητικά νερά των ποταμών, απ’τις ρίζες των δέντρων, απ’ τους ανθρώπους, απ’ τους σεισμούς, απ’ τους πολέμους, κι’ απ’ τον χρόνο. Μεγάλες βλάβες όμως, σε πολλά γεφύρια, προξένησε το ίδιο το κράτος, με τις εγκληματικές χαράξεις των νέων δρόμων, που διέρχονται δίπλα τους ακριβώς ή ακόμα και πάνω τους.

ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ θαυμάσια στολίδια, ξεχωριστής, το καθένα τεχνικής, άρτιας αισθητικής και στατικής τελειότητας, και εντάσσονται αρμονικά στο φυσικό τους περιβάλλον.

ΕΙΝΑΙ πραγματικά έργα τέχνης, και έχουν ανάγκη τη διαρκή φροντίδα μας.

Για το σπουδαίο αυτό έργο, στα πέτρινα γεφύρια, υπήρξε ιδιαίτερη διάκριση και βράβευση απ’ την Eυρωπαϊκή Ένωση και τον Zακ Nτελόρ, στις Bρυξέλλες.

Η αλαζονική συμπεριφορά περισσότερο, της πρώτης θητείας, της γενικής γραμματέως του ΥΠ.ΠΟT, πάρα η πολιτική της ανικανότητα, υπήρξε, κυρίως, η αιτία να καταρρεύσει, δυστυχώς, στις 2 Φλεβάρη του 2004, ένα απ’ τα πανέμορφα πέτρινα γεφύρια, εκείνο στο Καβαλάρι, στη θέση Γκιάνα, του Ανατολικού Ζαγορίου.

Τέλος, η αθρόα και χωρίς αναπλήρωση, συνταξιοδότηση του εξειδικευμένου, έμπειρου και υπεύθυνου προσωπικού, που συνεχίστηκε και κατά το 2011, η δραστική περικοπή ή και κατάργηση των ισχνών, ούτως η άλλως, πιστώσεων για την συντήρηση και την επισκευή των πέτρινων γεφυριών, αποτελούν τους νέους, πλην όμως εξόχως απειλητικούς για την ύπαρξή τους παράγοντες. Κι ακόμα, η αβεβαιότητα περί της υπάρξεως ή μη της αρμόδιας υπηρεσίας και οι διαλυτικές, λόγω συγχώνευσης ή και κατάργησής της, τάσεις, καλλιεργούν την ανασφάλεια στους εργαζόμενους και οδηγούν στη μείωση του ενδιαφέροντος των KAI για τα μοναδικά αυτά μνημεία, τα πέτρινα γεφύρια.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση