Ο καγχασμός της Ιστορίας

Το έπος του ‘40 και πως θα μπορούσε να μην έχει γίνει ποτέ !

Ο καγχασμός της Ιστορίας

Όταν ο Ιταλός πρέσβυς το πρωί της 28ης Οκτωβρίου επέδωσε τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό της Ελλάδος Ι. Μεταξά, με την απαίτηση να παραδοθεί η χώρα μας αμαχητί στις δυνάμεις του Φασισμού και κατ’ επέκταση του Ναζισμού, ο Μεταξάς του ζήτησε λίγο χρόνο για να απαντήσει. Ο χρόνος του εδόθη από τον μεγαλόψυχο Ιταλό φασίστα.

Ο Μεταξάς λοιπόν, όταν ξημέρωσε για τα καλά, κατέβηκε στο Σύνταγμα και από ραδιοφώνου απευθύνθηκε στον Ελληνικό λαό, λέγοντάς του περίπου τα εξής:

«Έλληνες, οι φίλοι μας Ιταλοί και Γερμανοί μας ζητούν να τους εκχωρήσουμε την Ελλάδα για να διευκολυνθούν στις κινήσεις και στα πολεμικά τους σχέδια. Αν δεν το πράξουμε, αν δεν παραχωρήσουμε την Εθνική μας κυριαρχία, τότε αίμα, τρόμος, δάκρυα και θάνατος επικρέμαται επί των κεφαλών σας.

Τα βασανιστήρια, οι καταστροφές, οι πυρπολήσεις οικιών και περιουσιών, οι ομαδικές κατά χιλιάδες εκτελέσεις απλών ανθρώπων του λαού θα είναι ο καθημερινός σας εφιάλτης.

Γι’ αυτό λοιπόν, για να μη μείνουμε στο περιθώριο των Ευρωπαϊκών εξελίξεων … συνιστώ να δεχθούμε τις απαιτήσεις των φίλων μας Ιταλών και Γερμανών και να συνεργαστούμε όλοι μαζί τους για την ευόδωση των ναζιστικών και φασιστικών οραμάτων, και να τους παραδώσουμε την Ελλάδα προκειμένου να αποφύγουμε όλα τα φοβερά που ανέφερα ότι θα υποστείτε, αν δεν το πράξουμε. Να μην μείνουμε λοιπόν στο «περιθώριο των Ευρωπαϊκών εξελίξεων» και να συνεργαστούμε στο ξεπούλημα της Εθνικής μας κυριαρχίας.

Αν θέλετε, μπορούμε να κάνουμε και ένα δημοψήφισμα με τα εξής δύο ερωτήματα: Τι προτιμάτε, να πεθάνετε στα κολαστήρια της Γκεστάπο και των Ες-Ες ή να δώσετε στους Ναζί τα σπίτια σας, τις γυναίκες και τα παιδιά σας, τις περιουσίες σας και τα μνημεία των προγόνων σας, τα οποία οι Γερμανοί θα τα «αξιοποιήσουν» κατά τρόπο λίαν επωφελή για την κοινωνία και τον λαό σας;»

«Βέβαια», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «τα ερωτήματα αυτά είναι ρητορικά και δε θα μπω καθόλου στον κόπο να σας ταλαιπωρήσω με δημοψηφισματικές διαδικασίες.

Την απόφασή μου την έχω πάρει, αφού γνωρίζω και την δική σας θέληση να παραδοθούμε αμαχητί στους Ναζί. Διότι είναι απείρως προτιμότερο να σερνόμαστε δούλοι και ανδράποδα στα σκλαβοπάζαρα των Γερμανοϊταλών, παρά να πεθαίνουμε καθημερινά με φριχτά βασανιστήρια.

Με το σκεπτικό αυτό λοιπόν, και αφού σας ενημέρωσα για να μην με κατηγορήσετε ότι πράττω κρυφά από σας και παρά τη θέλησή σας, σπεύδω να απαντήσω στον Ιταλό πρέσβυ και στους Γερμανούς επικυρίαρχους ότι Ναι, μπορούν να περάσουν ανενόχλητοι στην χώρα μας την Ελλάδα χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.

Ναι, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως έδαφος δικό τους για το καλό όλων μας. Σας ευχαριστώ για την συγκινητική σας κατανόηση και τη συνεργασία σας».

…Κάπως έτσι λοιπόν, αγαπητοί φίλοι, (δεν) γράφτηκε η ιστορία της 28ης Οκτωβρίου του ‘40 ! Κάπως έτσι (δεν) «σώθηκε» η Ελλάδα από τους Φασίστες και τους Ναζί.

Κάπως έτσι και ο σημερινός πρωθυπουργός … θα μας «σώσει»! Αφού μας έχει εξηγήσει με απόλυτη ειλικρίνεια, ότι αν δεν εκχωρήσουμε την Εθνική μας κυριαρχία, αν δεν παραχωρήσουμε και το νερό που πίνουμε, τότε νίπτει τας χείρας του, για ό,τι φοβερό και τρομερό θα συμβεί. Αυτός πάντως μας προειδοποίησε!! Να μην λέτε μετά…

Σε διλήμματα φοβερά και τρομερά έχει βρεθεί πολλές φορές ο Ελληνισμός, η Ελλάδα ως χώρα, ως Έθνος αλλά και ως αίσθηση, ως νόημα ηθικής και πολιτισμικής αντίληψης.

Και πάντα θα βρίσκονται … να θέτουν εκβιαστικά αυτά τα διλήμματα, σε μια οργανωμένη προσπάθεια να τρομοκρατήσουν τον λαό και να του εμφυσήσουν το συναίσθημα του φόβου και της καταστροφής που «επέρχεται», «αν δεν συναινέσει».

Αν δεν συναινέσει σε τι άραγε; Μα στην παραίτησή του από το να λέγεται κοινωνία ανθρώπων με αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό, από το να λέγονται οι Έλληνες, πολίτες χώρας Ελεύθερης και Δημοκρατικής, από το να αποτελούν ανεξάρτητη οντότητα σε κυρίαρχη εθνική επικράτεια που αποφασίζουν οι ίδιοι για τις τύχες τους και όχι οι αποικιοκράτες των δρεπανηφόρων αγορών!

Το ‘40, το Αλβανικό και την φρίκη της κατοχής θα μπορούσαμε να τα είχαμε αποφύγει αν ακρωτηριάζαμε και εκποιούσαμε την συνείδηση, την τιμή και την ύπαρξή μας ως Έλληνες μέλη μίας ελεύθερης πατρίδας.

Όμως τότε ο Ελληνικός λαός σαν ένας άνθρωπος φώναξε ομόθυμα «ΟΧΙ» δια του Μεταξά. Τότε οι Έλληνες φτωχοί και ταλαιπωρημένοι, προερχόμενοι από δεκαετίες διχασμού και εθνικών καταστροφών, δεν δίστασαν ούτε λεπτό στο να αποφασίσουν ότι δίλημμα δεν υπάρχει: Αντίσταση και Αγώνας μόνο απέναντι στην επιβουλή, στην απειλή, στη φωτιά και το σίδερο!

Τώρα; Σήμερα; Ποια είναι η απάντηση των Ελλήνων που έχουν περιπέσει σε παραλυτική κατάσταση μπροστά στα κατασκευασμένα και με επιμέλεια σχεδιασμένα τρομοκρατικά διλήμματα που επισείουν επί των κεφαλών μας …;

Η αντίδραση που αργά αλλά σταθερά πια διαμορφώνεται από την συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, από τους Έλληνες που βλέπουν του κόπους μία ζωής να υφαρπάζονται … με αναλγησία και ληστρική χυδαιότητα, είναι δυναμική έως βίαιη. Η απάντηση του εργαζόμενου, του συνειδητού, του αξιοπρεπούς Έλληνα … είναι ένα βροντερό και καθολικό όχι! ΟΧΙ στην επέλαση των … τοκογλυφικών λερναίων αγορών που δήθεν ρυθμίζουν την ισορροπία του κόσμου, ενώ στην πραγματικότητα απομυζούν το αίμα του σκληρά εργαζόμενου πολίτη κάθε χώρας!

Όχι στο φρικτό, το εξαμβλωτικό νέο Μνημόνιο, το λεγόμενο Μεσοπρόθεσμο …

Όχι λοιπόν στους νεοναζί … για να ανθίσει ξανά η ελπίδα, για να καρπίσει ξανά ο τόπος μας, για να ξαναβρούμε το βηματισμό μας που χάθηκε, και με τεράστια ευθύνη ημών των ιδίων βεβαίως, έναν βηματισμό στρωτό, σταθερό, που δεν προσβλέπει στον χυδαίο πλούτο τον εύκολο και ακοπίαστο, αλλά στην με επίπονη εργασία και κατάθεση ψυχής ανάπτυξη και αναγέννηση της πατρίδας μας.

ΠΗΓΗ :

Εκτεταμένα αποσπάσματα από άρθρο του Μιχ. Ι. Ψαρρά, που δημοσιεύθηκε στη μηνιαία εφημερίδα «Ναξιακοί Καιροί» τον Μάϊο 2011.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση