Η ανθελληνική προπαγάνδα των Σκοπίων

 

Ένα άρθρο για τα επιχειρήματα, τα μέσα, τις μεθόδους και τα αποτελέσματα της Σκοπιανής ανθελληνικής προπαγάνδας.

1. Τα τελευταία 50 χρόνια, οι Σκοπιανοί έπλασαν έναν άριστο προπαγανδιστικό μύθο :

α. Δημιούργησαν μία εθνότητα, κλέπτοντας την ιστορική ονομασία της Μακεδονίας. Με αλυτρωτικές βλέψεις για δήθεν ομοεθνείς τους στο Αιγαίο, αναβίωσαν ένα παλαιό όνειρο των Σλάβων : να εξέλθουν στη θάλασσα.

β. Διεξάγοντας αντιπροπαγάνδα αποστέρησαν από την Βουλγαρία βλέψεις για την περιοχή τους, διεκδικώντας μάλιστα την περιοχή του ΠΙΡΙΝ ως δική τους.

γ. Γαλούχησαν προπαγανδιστικά τρεις γενεές στη χώρα τους, οι οποίες πίστεψαν ότι είναι Μακεδόνες και μάλιστα απόγονοι του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, παρόλο που ήρθαν 1000 χρόνια μετά στην περιοχή. Αυτό γι’ αυτούς υπήρξε λεπτομέρεια, που επενδύθηκε με νεοτεριστικές απόψεις φυλετικής εξέλιξης των κατοίκων της περιοχής. Δηλαδή ότι όταν κατέβηκαν οι Σλάβοι στη ΝΑ Ευρώπη και στη Μακεδονία (6ο-7ο αιώνα μ.Χ.) ενώθηκαν με τους «μη ΄Ελληνες» αρχαίους Μακεδόνες και δημιούργησαν ένα νέο λαό, τους Σλάβους Μακεδόνες.

δ. Έπεισαν σε μεγάλο βαθμό τη διεθνή κοινότητα για τις απόψεις τους. Στην προσπάθεια αυτή βρήκαν συμπαραστάτες διεθνείς επιχειρηματίες τύπου «Σόρος», οι οποίοι τους χρηματοδότησαν. Το ανέλπιστο γι’ αυτούς ήταν ότι προσέλκυσαν ελληνικές επενδύσεις στη χώρας τους, οι οποίες αντί να δράσουν ως μοχλός πίεσης εναντίον τους, ενήργησαν υπέρ τους.

ε. Ενσωμάτωσαν στο κράτος τους όλες τις υπάρχουσες εθνότητες, αντιμετωπίζοντας αντίσταση μόνο από την Αλβανική μειονότητα, η οποία είναι πολυπληθής. Γειτονικές εξελίξεις στο Κόσσοβο αποτελούν μελλοντικό φόβο, που προ το παρόν καλύπτεται με εγγυήσεις ως φαίνεται των ΗΠΑ, που έχουν γεωπολιτικά συμφέροντα να εμποδίσουν την κάθοδο των Ρώσων στη περιοχή.

2. Η διεξαγωγή των Ψυχολογικών Επιχειρήσεων (ΨΕ) εκ μέρους της FYROM βασίζεται :

α. Στη χρησιμοποίηση ποικίλων μέσων διεξαγωγής ΨΕ, για μετάδοση προπαγανδιστικών μηνυμάτων, τα οποία σχεδιάζονται επιτυχώς και καλύπτονται με επιστημονικό μανδύα. Mέχρι και η γενετική επιστήμη χρησιμοποιήθηκε προπαγανδιστικά, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι Έλληνες προέρχονται από την Σαχάρα, ενώ οι Μακεδόνες ήταν γηγενείς.

β. Στην προσπάθεια επηρεασμού των Ακροατηρίων – Στόχων, με τήρηση όλων των αρχών ΨΕ και ιδίως της «εμμονής». Το αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ καταστρατηγείται η αρχή των ΨΕ «αξιοπιστία» λόγω αναληθών ισχυρισμών, διαπιστώνεται επιτυχές αποτέλεσμα λόγω πειστικότητας της προπαγάνδας.

γ. Στην εκμετάλλευση του διαδικτύου και ιδιαίτερα του δικτυακού κόμβου Yοu Tube, το οποίο κατέκλυσαν με προπαγανδιστικές ταινίες.

δ. Σε έντονη επιθετικότητα, στην οποία κυρίως οφείλεται η επιτυχία τους.

ε. Στη συνεργασία με διεθνείς διαφημιστικές εταιρίες, οι οποίες σχεδιάζουν τις ΨΕ (μεταξύ άλλων η μεγαλύτερη αμερικανοεβραϊκή εταιρεία δημοσίων σχέσεων «Hill and Knowton»).

στ. Οι Σκοπιανοί σε προπαγανδιστικές ταινίες, εμφανίζονται ως αρχαίοι κάτοικοι της Μακεδονίας και αναπολούν την Μακεδονία του Αιγαίου. Μέχρι και το παιδομάζωμα 28.000 ελληνοπαίδων από τους κομμουνιστές το 1949, τα εμφανίζουν ως Μακεδονόπουλα που εκδιώχθηκαν από τους κακούς Έλληνες.

ζ. Τα παιδιά, πού γεννήθηκαν από φυγάδες από την ελληνική Μακεδονία και μένουν στα Σκόπια, δηλώνουν και το πιστεύουν, ότι δεν είναι Έλληνες αλλά Μακεδόνες. Τέτοιο παιδί είναι και ο σημερινός πρωθυπουργός της FYROM Νίκολα Γκρουέφσκι, ο έλληνας παππούς του οποίου, με καταγωγή από το χωρίο Αχλάδα Φλωρίνης, σκοτώθηκε το 1940 (το όνομα Γκρούϊος ευρίσκεται στο ηρώο του χωρίου), πολεμώντας τους Ιταλούς εισβολείς στην Ελλάδα.

η. Στην αξιοποίηση της ομογένειας στον Καναδά, στις ΗΠΑ και ιδιαίτερα στην Αυστραλία.

3. Ως προς την τεχνική των προπαγανδιστικών μηνυμάτων διαπιστώνεται :

α. Χρήση γεωγραφικών χαρτών, οι οποίοι περιλαμβάνουν την ενιαία κατά τη γνώμη τους Μακεδονία. Σχεδόν σε όλα τα βίντεο και τις εικόνες, υπάρχουν αυτοί οι χάρτες.

β. Χρησιμοποίηση συμβόλων όπως :

(1) Ο ήλιος των Αρχαίων Μακεδόνων. Τα λιοντάρια, στερώντας έτσι από τους Βουλγάρους δικό τους σύμβολο.

(2) Νέου τύπου σημαία, η οποία ήταν και η μόνη υποχώρηση που έκαναν κατά τη διένεξή τους με την Ελλάδα.

(3) Οι μορφές του Φιλίππου και Μεγάλου Αλεξάνδρου.

(4) Η μορφή του τσάρου Σαμουήλ, επί βυζαντινής περιόδου. Το περίεργο είναι ότι αυτός ήταν Βούλγαρος, αλλά επειδή είχε την πρωτεύουσά του στα Σκόπια, τον θεωρούν Μακεδόνα.

(5) Ο σύγχρονος εθνικός τους ήρωας Γκότσε Ντέλτσεφ.

(6) Το άγαλμα της Ελευθερίας.

γ. Χρήση συνθημάτων που αναβίωσαν από την επανάσταση του Ίλιντεν, όπως : «Η Μακεδονία στους Μακεδόνες», «Λευτεριά στη Μακεδονία», «Εμπρός Μακεδόνες» και «Η Μακεδονία είναι μόνο μία» και κατά αυτούς όχι ελληνική, καθόσον ουδέποτε υπήρξε τοιαύτη.

δ. Υιοθέτηση (επιλογή ψυχολογικού θέματος) απόψεων ότι :

(1) Οι Μακεδόνες είναι γηγενείς κάτοικοι της περιοχής, μετά από διαχρονικές επιμιξίες.

(2) Η Μακεδονία του Αιγαίου κατοικήθηκε από Έλληνες μετά τους Βαλκανικούς πολέμους και την Μικρασιατική καταστροφή.

(3) Οι Μακεδόνες του Αιγαίου εκδιώχθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες από τους Έλληνες, μετά τον Β΄ ΠΠ.

(4) Υπάρχουν ακόμη υπόδουλοι Μακεδόνες στις περιοχές του Αιγαίου και του Πιρίν.

 

4. Οι διεξαχθείσες από την FYROM στρατηγικές ΨΕ μέχρι σήμερα, απέδωσαν σημαντικά αποτελέσματα :

     α. Άνω των 120 χωρών αναγνώρισαν το κράτος με την συνταγματική του ονομασία. Δηλαδή «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

β. Επέφεραν ιστορική σύγχυση στη διεθνή κοινότητα, με αποτέλεσμα το όνομα Μακεδονία να συσχετιστεί με το κράτος τους. Έτσι σε διεθνές επίπεδο χάρτες και λοιπές ονομασίες, φέρουν πλέον το όνομα Μακεδονία για την γεωγραφική περιοχή του κράτους τους.

γ. Παρά τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ με τον ειδικό εκπρόσωπο Νίμιτς (ο οποίος αποκάλεσε τον Μέγα Αλέξανδρο Σφαγέα), τα Σκόπια τηρούν αδιάλλακτη θέση. Πιστεύουν ότι ο χρόνος κυλά υπέρ τους, παρά τα εσωτερικά προβλήματα με την Αλβανική μειονότητα.

δ. Οδήγησαν την Ελλάδα σε μετακίνηση των μέχρι σήμερα θέσεών της, για άρνηση αναγνώρισης του Κράτους των Σκοπίων με όνομα ή παράγωγο της Μακεδονίας. Τώρα οι επίσημες ελληνικές απόψεις συζητούν για σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό.

ε. Πρόβλημα αντιμετωπίζουν εκ μέρους της Ελλάδος για ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, εάν πρώτα δεν ρυθμίσουν το θέμα της ονομασίας. Εξελίξεις του μέλλοντος θα επιφέρουν διορθωτικές ρυθμίσεις, που σε κάθε περίπτωση θα είναι ευνοϊκές για τα Σκόπια.

5. Στην προκλητικότητα των Σκοπίων, οι ΄Ελληνες έχουν τις εξής λύσεις :

α. Να συνεχίσουν παθητικά, να είναι ξαπλωμένοι στην πολυθρόνα εμπρός από την τηλεόρασή τους. Αυτή η επί 20 χρόνια τηρούμενη πολιτική αποδείχθηκε ότι έδρασε και δρα ευνοϊκά για τα Σκόπια, ενισχύοντας την προκλητικότητα τους.

β. Να προβούν σε δυναμικές ενέργειες, μιμούμενοι το κόψιμο του Γόρδιου δεσμού από τον Μέγα Αλέξανδρο. Και η λύση αυτή δεν σχετίζεται κατ΄ ανάγκη με ένοπλη σύγκρουση. Στην προπαγάνδα αντιδράς με αντιπροπαγάνδα, έχοντας τη δυνατότητα για οικονομικές και διπλωματικές κυρώσεις.

γ. Nα ισχυροποιήσουν το εθνικό τους φρόνημα χωρίς καμία παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας, έστω και γεωγραφική. Ελλάδα δεν είναι μόνο μερικές χιλιάδες στρέμματα γης. Ελλάδα είναι επίσης η ιστορία, η πολιτιστική μας κληρονομιά και ο λαϊκός μας πλούτος. Και αν κάποιος την επιβουλεύεται, έχει καθήκον κάθε Έλληνας, όπου και αν στέκει, να την υπερασπίζεται με φλόγα ψυχής και δάκρυ, σαν αυτό που έχυσε ο Παύλος Μελάς αναλογιζόμενος μία μεγάλη ιδέα όταν πότιζε με το ηρωικό του αίμα στη Μακεδονία.

δ. Να συντονίσουν τις δραστηριότητες των αποδήμων Ελλήνων, οι οποίοι συνεχίζουν να μάχονται δυναμικά για το όνομα της Μακεδονίας. O Ελληνισμός στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Αυστραλία, αποτελεί ισχυρό λόμπυ, ιδίως κατά τις προεκλογικές περιόδους, που είναι απαραίτητη η ψήφος του.

 

Ιωάννης Πασχαλίδης

Υπτγος ε.α.

 

Σ.Σ. : Το άρθρο έχει αναρτηθεί και στην παρακάτω διαδικτυακή διεύθυνση :

http://greeknation.blogspot.com/2010/03/blog-post_13.html#more

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση